Je hebt een aanhanger gehuurd, geleend of zelfs gevonden. Een aanhanger is super handig. Of je nou iets moet transporteren of met je familie naar de camping in Frankrijk gaat. Je kan hier alleen niet zomaar mee op de weg. Er zijn een tal van haken en ogen waar naar gekeken moet worden bij het gebruiken van een aanhanger. In deze blog leggen we alle aanhanger regels haarfijn uit.
Rijbewijs
Allereerst is het handig om een autorijbewijs te hebben. Met een normaal rijbewijs mag je met een aanhanger rijden. Met een normaal rijbewijs wordt bedoeld een rijbewijs B, B+ of BE. Je mag alleen niet met alle aanhangers rijden, dit hangt af van het gewicht. Zo mag je niet een veranda overkapping in je aanhanger gooien, deze is namelijk veels te zwaar.
Met rijbewijs B mag je een aanhanger gebruiken met een maximaal laadvermogen van 750 kilogram. Maximaal laadvermogen betekent het totale gewicht van zowel het gewicht van de aanhanger als de totale inhoud van de aanhanger. Stel voor je aanhanger weegt 100 kilogram dan mag er nog maximaal 650 kilogram in je aanhanger. Daarnaast mag de combinatie van de aanhanger en je auto niet hoger dan 3500 kilogram zijn.
Als je in bezit bent van een rijbewijs B+ dan veranderen de regels lichtelijk. Zo mag je elke mogelijke aanhanger gebruiken waarbij het totaalgewicht niet boven de 4250 kilogram uitkomt. Met het totaalgewicht wordt ook hier weer bedoeld de combinatie van de aanhanger en je auto.
Allerlaatst is er nog het rijbewijs BE. Bij dit rijbewijs is het verschillend of je deze behaald hebt vóór of na 19 januari 2013. Wanneer je je rijbewijs BE hebt behaald vóór 19 januari 2013 dan zit er geen limiet aan hoe zwaar de oplegger of aanhanger mag zijn. Wanneer je je rijbewijs BE+ hebt behaald na 19 januari 2013 dan gelden dezelfde regels als bij rijbewijs B. Onder bepaalde voorwaarden mag er over de grens van 3500 kilogram worden gegaan met een rijbewijs BE.
Hoe hard mag ik rijden met een aanhanger op de snelweg?
Wanneer je van A naar B moet dan is het handig om te weten hoe hard je mag gaan met je aanhanger. Hierin verschilt het antwoord ook weer per gewichtsklasse. Wanneer je aanhanger met lading er op lichter is dan 3500 kilogram dan mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden op de snelweg. Wanneer je een aanhanger hebt die met lading zwaarder is dan 3500 kilogram dan mag je maximaal 80 kilometer per uur op de snelweg. Let wel op dat dit Nederlandse regels zijn en dit in het buitenland anders kan zijn.
Lees ook: 5 tips voor rijden met aanhangwagen of Beton laten storten, hoe werkt dat?