Ondanks dat Nederland een klein kikkerlandje wordt genoemd, is het best wel lastig om mobiel te zijn zonder een rijbewijs te hebben. Vooral in provincies zoals Zeeland en Friesland is het prettig om zelf te kunnen bepalen waarheen en wanneer je vertrekt. Dit is ook de reden waarom ontzettend veel mensen een rijbewijs voor de auto halen. Tuurlijk, het is allemaal niet goedkoop. Zo kost een autorijbewijs al gauw zo’n twee duizend euro. Toch zien veel mensen het als een waardevolle investering. In deze blog gaan we je alles uitleggen over de drie belangrijkste rijbewijzen. Hierbij beantwoorden we ook de belangrijkste vraag, hoe lang duurt het om je rijbewijs te halen?
Scooter (AM)
Het halen van het rijbewijs voor de bromfiets wordt toch wel gezien als de meest makkelijke. Zo mag je ook al vanaf je zestiende deelnemen aan het praktijkexamen. Voorafgaand moet je overigens wel het theorie examen hebben gehaald en voldoende lessen hebben gevolgd bij een gecertificeerde school. Gemiddeld heb je zo’n 4 á 6 uur les nodig, voordat je kunt beginnen aan het praktijkexamen. Dit is ook de reden waarom je soms op één dag alle lessen doet, met als afsluiter het examen. Deze lessen kosten overigens rond de 35 euro per uur, het examen bij het CBR kost 210 euro. Belangrijk is ook de theorie, hierin krijg je een examen van in totaal 50 vragen. Je moet er 44 goed hebben om te slagen. Hierbij gaat het voornamelijk over meerkeuze- en ja/nee-vragen. De totale kosten? rond de 400 euro.
Auto (B)
Veel jongeren kiezen ervoor om direct te beginnen met rijlessen voor de auto, om daarin gratis het AM rijbewijs te krijgen. In totaal hebben overigens 11,7 miljoen Nederlanders een rijbewijs voor de auto. Wanneer mag je beginnen? Vanaf 16,5 jaar mag je al achter het stuur kruipen. Het praktijkexamen mag je op je 17e levensjaar doen. Dit betekend overigens wel dat je als minderjarige iemand met een begeleiderspas naast je moet hebben. Maar misschien lopen we wel íets op de zaken vooruit. Eerst moet je namelijk ook nog het theorie examen halen. Die bestaat uit 65 vragen, onderverdeeld in drie onderwerpen: Gevaarherkenning, kennis en inzicht vragen. Bij het eerste onderdeel mag je maximaal 12 van de 25 fout hebben, bij kennis maar 2 van de 12 en bij de inzicht vragen zul je er 25 van de 28 goed moeten hebben. Eén fout teveel? Dan ben je helaas gezakt. In 2023 slaagde 36% in één keer bij de theorie.
Praktijkexamen
Dan over de praktijk ervaring, toch wel het belangrijkste natuurlijk. In Nederland – anders dan in bijvoorbeeld België – ben je verplicht om te lessen bij een rijschool. Deze mag je overigens zelf kiezen. Het gemiddeld aantal lessen ligt zo rond de 40. De meeste rijscholen bieden daarom ook een speciaal pakket aan; 40 lessen + beide examens. Weet je van jezelf dat je die vast nodig gaat hebben, dan kan het handig zijn om dat te nemen. Meestal zit er iets van een korting aan vast, in tegenstelling tot losse lessen. De prijs van deze lessen ligt tussen de 45 en 65 euro. Waarom dit zo verschilt? De prijs is niet vastgesteld door de Nederlandse overheid. Rijscholen mogen zelf de prijs bepalen. Je kunt overigens ook kiezen voor een tussentijdse-toets, hierin examineer je in de bijzondere verrichtingen en krijg je de ervaring van het praktische examen. Meestal duurt het wel 10 á 11 maanden voordat je geslaagd bent!
Motor (A)
In Nederland heb je een speciaal rijbewijs nodig om motorvoertuigen te mogen besturen. In andere landen mag je bijvoorbeeld een 125CC al besturen na een cursus te hebben gevolgd als je ook het B rijbewijs in bezit hebt. Voor de motorvoertuigen heb je overigens drie verschillende rijbewijzen: A1, A2 en A. Hierdoor is het lastig om er een tijdsperiode op te plakken. Laten we het zo zeggen; het duurt ongeveer 6 maanden om het A1 rijbewijs te halen Onderstaand worden ze overigens kort uitgelegd:
A1
Dit is de categorie voor een lichte motor met maximaal 11 kW (kilowatt). Vanaf je 17e mag je beginnen aan de rijlessen én deelnemen aan het theorie examen. Wel moet je minimaal 18 jaar oud zijn om het praktijk examen te mogen doen. Deze bestaat uit twee verschillende onderdelen. Het examen voortuigbeheersing (AVB) én het examen verkeersdeelneming (AVD). Die eerste wordt afgelegd op een speciaal terrein, hier voer je ook de bijzondere verrichtingen uit.
A2
Deze is bestemd voor de middelzware motoren. Die hebben een maximum tot 35 kW. Hier is overigens geen theorie examen voor nodig, aangezien die van A1 hierbij gewoon geldig is. Wel moet je minimaal 20 jaar of ouder zijn om deel te mogen nemen aan het praktijk examen. Ook bij A2 heb je twee verschillende examens; zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD). Je kunt eventueel ook het A2 rijbewijs behalen, zonder de A1 te hebben. Dan moet je wel het theorie examen volgen.
A
Zware voertuigen, ofwel 35 kW en meer. Als dit het enige rijbewijs is dat hebt gehaald, heb je ook direct A1 als A2 erbij zitten. Wel moet je dan eerst het theorie examen afleggen. Stroom je door vanuit A1 of A2? Dan kun je gewoon na een aantal lessen het praktische examen afleggen. Op het moment dat je jonger bent dan 24 jaar, krijg je overigens wel de code-80. Dit betekend dat je wél het rijbewijs hebt voor A, alleen mag je alleen nog niet rijden op de zware motorvoertuigen. Je krijgt dan voor 2 jaar lang een aantekening waarin staat dat je alleen zware motoren met 3 wielen mag besturen. Als die 2 jaar zijn verlopen, stopt de code-80 ook direct.
Vrachtwagen / campers (C)
Net zo als bij de motorvoertuigen worden ook de vrachtwagens onderverdeeld in categorieën. Hier gaat het namelijk over C, ofwel vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo en het C1-rijbewijs dat gaat over vrachtwagens / campers tussen de 3500 en 7500 kilo. Belangrijk om te weten is dat je minimaal 21 jaar oud moet zijn om examen te mogen doen voor het C-rijbewijs. Daarnaast bestaat ook de Code 95, die is verplicht op het moment dat je een beroepschauffeur wilt zijn. Hiervoor moet je een speciale scholing volgen. Heb je die gehaald, dan krijg je de E erbij. Bijvoorbeeld CE of C1E. Hoelang het duurt voordat je het C1 rijbewijs hebt? Meestal heb je binnen 2 á 3 maanden dat rijbewijs wel binnen. Zo heb je rond de 8 rijlessen nodig, samen met zowel het theorie als praktijkexamen.