Het zou bij iedereen kunnen gebeuren: je rijdt op de snelweg en plotseling heb je pech met je auto. Je weet niet wat je moet doen, je krijgt stress en je rijdt maar een stukje door. Toch is het heel belangrijk om op zo een moment rustig te blijven. Krijg je stress en rij je toch door dan kan dit gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers en kan je ongelukken veroorzaken. Zo erg dat het letselschade tot gevolg kan hebben en dat er misschien wel een letselschade advocaat in Nijmegen of ergens anders in het land bij moet komen. Wil je dat? Waarschijnlijk niet, dus blijf rustig en denk aan de veiligheidstips die je ooit hebt geleerd op rijles. Wat die ook alweer waren? In dit blog een aantal belangrijke van alle veiligheidstips die er zijn.
Veilige plek
Zoals net al gezegd is het dus zaak om kalm te blijven en om je auto naar een veilige plek te krijgen. Doe dit zo snel mogelijk, zodra je merkt dat er iets mis is. Als het kan ga dan naar de parkeerplaats of afrit die dichtbij is, dat is veiliger dan langs de snelweg op de vluchtstrook stoppen. Is dit niet mogelijk dan is het belangrijk om je knipperlichten aan te zetten en andere bestuurders te waarschuwen. Rijdt naar de kant als dit kan, als dit niet kan dan moet je vertrouwen op je knipperlichten.
Waarschuwen
Je hebt dus andere weggebruikers gewaarschuwd met je knipperlichten, maar dat is nog niet genoeg. Plaats ook een gevarendriehoek. Deze hoort standaard in je auto te liggen, dus heb je deze niet zorg dan dat deze er alsnog komt. Plaats deze driehoek ongeveer 30 meter achter de auto. Zo zien andere weggebruikers ook sneller wat er aan de hand is en kunnen ze waar mogelijk op de situatie anticiperen, bijvoorbeeld als jij op een rijstrook staat.
Hulpdiensten
Zorg er daarna altijd voor dat je de hulpdiensten belt. Gebruik je telefoon en geef altijd je exacte locatie door. Deze kun je vinden door de hectometerpaaltjes langs de snelweg. Als het goed is sta je ook dicht bij zo een paaltje en kun je aan de hand daarvan gemakkelijk vertellen waar je bent. Leg goed uit aan de hulpdiensten wat er aan de hand is en volg altijd hun instructies op als zij je die geven.
In de auto
Daarna is het goed om in je auto te blijven zitten tot de hulpdiensten ter plaatse zijn. Is dit onveilig dan moet je niet in je auto blijven zitten, maar als het enigszins kan blijf je zitten. Wanneer ga je er wel uit? Als er rookontwikkeling is of een dreigend gevaar van achteren.
Bekijk ook 5 Duurzame oplossingen in de scheepsvaart